Fitxa bibliogràfica

dimecres, 25 de gener del 2012

L'habitació de na Margarita.
Al final del capítol 4, en Javier ens descriu un poc l'habitació de la seva cosina més "revolucionària", na Margarita, i ens diu que, a les parets, hi té penjats un pòster d'Ernesto "Che" Guevara i una reproducció d'un quadre molt famós de Picasso, el Guernica. Clica damunt les imatges per obtenir-ne informació. Creus que aquests dos "quadres" s'avenen amb la personalitat de na Margarita? Per què? Publica el teu comentari.



Els gustos musicals de la família Obregón.
A la pàgina 103 de la novel·la surten els compositors, cantants i grups musicals favorits de les cosines i els oncles d'en Javier. Després d'escoltar-ne alguns exemples, amb quin et quedaries tu? Els coneixies d'abans?
Publica el teu comentari.
"EL COMBAT DE LLIBRES"
La Violeta i en Javier comencen a entendre's, a partir de l'intercanvi de les seves lectures favorites. Aquí en tens algunes de les que s'esmenten al capítol 3. Clica damunt les portades i podràs veure'n les fitxes bibliogràfiques. Quina et llegiries? Per què? Què és el que t'ha cridat l'atenció? Publica el teu comentari
Aquí teniu un vídeo sobre el "Perpetuum mobile", de Leonardo da Vinci, del que parlen l'oncle Luís i en Javier, al capítol 3. Què t'ha semblat aquest vídeo d'animació? Has entès millor la teoria del moviment perpetu?
Publica el teu comentari.

dijous, 19 de gener del 2012

L'any 1969

La història se situa l'any 1969. El protagonista ens fa una breu descripció de com eren les coses aquell any, tant a Espanya com a la resta del món. Resumeix el que ell explica, destacant el que et sembla més important, i després reflexiona al voltant de la següent sentència del protagonista: "Mentre el món bullia de creativitat i idees noves, Espanya dormia una llarga migdiada que ja durava trenta anys i de la qual semblava que no es despertaria mai." Saps a què fa referència quan parla de "llarga migdiada"? En quin moment de la història i per què va començar    aquesta "migdiada"?


Santander

El protagonista, en Javier, rep la notícia que haurà de passar l'estiu a casa de la seva tieta Adela a Santander.
Què en coneixes tu d'aquesta ciutat?
Cerca'n informació i després escriu un text breu on hi hagi les dades més importants de la ciutat (situació, nombre d'habitants...) i destaca'n els monuments i aspectes més rellevants. Afegeix aquest text a la fitxa 1.
Un cop fet això, contesta el següent:
Has anat mai a Santander?
Després de tot el que has llegit sobre la ciutat, t'agradaria visitar-la? Per què? Publica el teu comentari.

El bacil de Koch

A la pàgina 10 el protagonista diu: "Un ésser microscòpic, el bacil descobert per un alemany anomenat Robert Koch, va desencadenar la cadena d'esdeveniments que acabarien conduint a aquell estiu de 1969."
Saps què és un bacil?
Cerca informació sobre el bacil de Koch i explica què és i per què ha estat important aquest descobriment. Parla, també, sobre què provoca aquest bacil.
Per què diu el protagonista que aquest ésser microscòpic ha desencadenat els esdeveniments que van conduir a l'estiu de 1969?
Publica el teu comentari.

dimecres, 11 de gener del 2012

El déu Shiva

Per acabar aquesta primera aproximació a la lectura, clica damunt de la foto del déu Shiva que hi ha a la dreta de la pàgina i cerca al lloc web la informació sobre Shiva, una deïtat hindú.
Llegeix-ne la informació i escriu allò que sigui més rellevant. I després digues per què creus que el nom d'aquest déu apareix al títol? Quina relació pot tenir amb l'argument de la novel·la?

L'autor

Ara descobrirem més coses sobre César Mallorquí, l'autor del llibre. Clica damunt de la fotografia de l'escriptor que hi ha a mà dreta i llegeix l'article que parla sobre ell.
Què en destacaries, de l'article i l'entrevista? Què és el que més t'ha sorprès? Quins altres llibres ha escrit Mallorquí? Els coneixies? Et fa ganes llegir-los?

Fitxa bibliogràfica

Aquest 2n trimestre llegirem el llibre Les llàgrimes de Shiva. Abans de començar la lectura és interessant saber-ne alguna cosa més.
Clica damunt de la fotografia de la portada del llibre i llegeix-ne la fitxa bibliogràfica. A partir de les dades que et dona i de la portada i la contraportada del teu llibre, explica de quin tipus de novel·la creus que es tracta, per què hi ha una lluna... Pots comentar altres elements que t'hagin semblat interessants o que t'hagin cridat l'atenció.
Amb tot això que ara ja saps, creus que t'agradarà el llibre?