Fitxa bibliogràfica

dijous, 19 de gener del 2012

L'any 1969

La història se situa l'any 1969. El protagonista ens fa una breu descripció de com eren les coses aquell any, tant a Espanya com a la resta del món. Resumeix el que ell explica, destacant el que et sembla més important, i després reflexiona al voltant de la següent sentència del protagonista: "Mentre el món bullia de creativitat i idees noves, Espanya dormia una llarga migdiada que ja durava trenta anys i de la qual semblava que no es despertaria mai." Saps a què fa referència quan parla de "llarga migdiada"? En quin moment de la història i per què va començar    aquesta "migdiada"?


67 comentaris:

  1. Hola, la expressió: "Mentre el món bullia de creativitat i idees noves, Espanya dormia una llarga migdiada que ja durava trenta anys i de la qual semblava que no es despertaria mai." crec que vol dir que, cuant Franco va dictar Espanya no deixava dir ni fer el que nosaltres o els nosatres avanpassats.
    Maria Carreras Jiménez. 2n E

    ResponElimina
  2. A la resta del mon es descobrien moltes coses i arribaven revolucions i modes però a Espanya es vivia un a època gris i oscura a mes de trista perque existia aquella cosa tan horrorosa anomenada franquisme. La expressió que diu el protagonista vol dir el que hen dit abans, que mentre a la resta del mon hi havia avanços tecnològics molt importants i canvis polítics a Espanya es viva aillat a la resta del mon.
    Patxo Uribe 2F

    ResponElimina
  3. Ell diu que mentre a Anglaterra, a França i als Estats Units, els joves sortien al carrer per a fer manifestacions per un món millor i els hippies portaven les seves flors, Espanya esteia vaig una dictadura, el dictador Francisco Franco, esteia al càrrec d'Espanya i tothom havia de fer el que ell deia.
    Jo crec que ell deient "una llarga migdiada" vol dir que mentres els altres cercaven noves idees ells, feien el que deia en Franco. Això passa l'any 1939, quan Franco agafa el càrrec i comença la dictadura. Acaba el 1975 quan ell mor. Després comença la democràcia.
    Cris Roger 2nF

    ResponElimina
  4. El protagonista es refereix amb "llarga migdiada" a la dictadura del general Franco, mentre que els altres països rics revolucionaven les noves idees com la minifalda i el bikini, a Espanya no s'hi feia res, estàven saturats... Tot va començar quan uns quants militars, dirigits per Franco, no estàven d'acord amb el sistema de govern, a les hores, es crea una guerra civil on Franco guanya i es converteix amb dictador durant més de trenta anys.
    L'any 1969 és un any diferent, el seu pare cau malalt, diu que veu un fantasma, a Espanya hi ha dictadura...
    Pau Cardona 2nE

    ResponElimina
  5. Jo crec que el protagnista amb "llarga migdiada" es refereix a que mentres a altres paisos s´omplien de creativitat i idees noves, a Espanya hi havia la dictadura de Franco, que controloava tot el que passava al pais i tot el que podien o no podien fer, veure o dir.
    Aquesta migdiada va començar al final de la Guerra Civil Española al 1939, i va acabar amb la mort de Franco, l´any 1975.
    Cristina Robles Ruau 2nC

    ResponElimina
  6. En javier parla sobre Anglaterra, França i als Estats Units on la gent podia fer manifestacions, per aconseguir el que volien... Mentre que Espanya esteia en una dictadura, y no podia fer res.

    "Mentre el món bullia de creativitat i idees noves, Espanya dormia una llarga migdiada que ja durava trenta anys i de la qual semblava que no es despertaria mai" Trob que significa que Espanya esteia baix la dictadura den Franco, i que a la resta del món la gente era lluire, s'avançava en ciència, en moda, hi havia avenços tecnologics, mentre que a Espanya no s'avançava en res.
    Abril Reynés 2n E

    ResponElimina
  7. El que vol dir el protagonista es que amb "Mentre el món bullia de creativitat i idees noves, Espanya dormia una llarga migdiada que ja durava trenta anys i de la qual semblava que no es despertaria mai." Saps a què fa referència quan parla de "llarga migdiada" es que la dictadura d’en Franco, no podien fre res , menters que als altres països estaven evolucionant i plens de idees , com l’invent de la mini falda.
    El govern d’en Franco va començar el any 1939 i va terminar l’any 1975
    Maria Perez 2nF

    ResponElimina
  8. El que ens diu el protagonista sobre aquell any, es que ban ocorrer moltes coses, l'home va arribar a la lluna, es feien manifestacións, es va começar a inventar s'ha minifalda...
    Quan el protagonista ens parla sobre "la migdiada d'Espanya", era per que mentre els altres països n'aven evolucionant, Espanya estaba s'otmesa a una dictadura per en Franco.Aquesta dictadura d'en Franco, ba començar a l'any 1939 i va acabar a l'any 1975.
    Marga Ruiz de 2nE.

    ResponElimina
  9. El que el protagonista ens explica sobre aquell any, és que van ocorrer moltes cosses, l'home va arribar a la lluna, es feien manifestacións, es va començar a inventar s'ha minifalda...
    El que vol dir sobre que "Espanya durmia una gran migdiada del qual semblaba que no despertaria mai, mentre els altres païssos n'aven evolucionant", vol dir que m'entre els païssos n'aven evolucionant i inventant cosses noves, Espanya estava s'otmessa a una dictadura per en Franco. Aquesta dictadura ba començar a l'any 1939, i quan en Franco va morir, era l'any 1975, es va terminar la dictadutra.
    Marga Ruiz 2nE

    ResponElimina
  10. El que ens diu el protagonista és que als altres paisos es vivia una democràcia i la gent protestava pel que no li semblaba bé. Però aquí es dormia una gran migdiada que es quan el general Francisco Franco gobernaba Espanya i la gent no podia protestar. Aquesta llarga migdiada va començar quan es va acabar la Guerra Civil Espanyola i això va ser l'any 1939 i la dictadura va durar fins l'any 1975.
    Alba Seguí 2nf.

    ResponElimina
  11. El protagonista diu que quant España dormia una gran migdiada governada per en Franco la gent no podia protesta.Però mentres els altres paisos vivian una democràcia.També aquestas temps l'home va arriba a la lluna , i vian manifestacións i es va a començar a inventa les minifaldas.Aquesta dictadura va començar a l'any 1939, i es va acabar a l'any 1975 en Franco va morir despres va acabar la dictadura.

    Iñaki 2nC

    ResponElimina
  12. El protagonista quan diu que Espanya dormia una llarga migdiada es refereix a que Espanya estava baix una dictadura feta per en Franco, ja que va durar 36, no va acabar fins que en Franco va morir en el 1975. Espanya en aquells temps era un país gris i trist. En canvi els altres països vivien en democràcia, podien donar la seva opinió, podien fer manifestacions, generalment eren lliures i tenien més drets.
    Quan el protgonista diu que el món bullia de creativitat i idees noves vol dir que els altres països estaven més avançats que Espanya en moltes coses com per exemple es va inventar la minifalda.
    Sergi Olives Juan 2nE

    ResponElimina
  13. Quan el protagonista diu que quant Espanya dormia una gran migdiada es refereix a la època en que el Franco va començar la seva dictadura. Com que era una dictadura la gent no podia expressar les seves idees perquè si no els ficaven a la presó o els mataven, és per això que diu món bullia de creativitat i idees noves mentre Espanya dormia una llarga migdiada.
    Àfrica.H 2nC

    ResponElimina
  14. El que diu ell és que mentre com a altres països com per exemple Estats Units la gent sortia al carrer a fer manifestacions per un món millor, Espanya estava a la dictadura de Franco.
    Crec que la frase té que veure que mentre la gent tenia bones idees, etc. es tenia que quedar en silenci perqué no podien expressar-se ja que Franco tenia el poder i els podia ficar a la presó,...

    ResponElimina
  15. El protagonista ens fa veure dient "Mentre el món bullia de creativitat i idees noves, Espanya dormia una llarga migdiada que ja durava trenta anys i de la qual semblava que no es despertaria mai" que Espanya aquella època no va avançar en cap sentit moda, tecnologia, arquitectura... El motiu era una dictadura racista i dura on va ser governada per Franco durant 36 durs anys. Per altre banda, a la resta del Món, s'hi vivia tranquilitat i llibertat, que els permitia poder manifestar-se per expressar la seva pròpia opinió i més important encara, que el president ho pogués saber.
    Lluc Bondia 2nE

    ResponElimina
  16. Hola, en Javier diu que mentre els altres païssos com Anglaterra, Francia... Es podien queixar-se sobre la democràcia i altres aspectes, però s Espanya hi havia una dictadura de Franco i no podriem protestar per res.
    "Mentre el món bullia de creativitat i idees noves, Espanya dormia una llarga migdiada que ja durava trenta anys i de la qual semblava que no es desparteria mai" Aquesta frase vol dir que mentre tots els països hi havia molta activitat, protestàvan... Espanya no podia fer res a causa de la dictadura de Franco.

    LucÍa Seguí Pons 2nC

    ResponElimina
  17. En Javier explica que mentre a alguns països com França, Anglaterra i els Estats Units, hi havia joves fent manifestacions i aconseguint el que volien, a Espanya no s'evolucionava en res i tothom feia el que volia Franco. En aquell temps, Espanya estava en una dictadura (des de l'any 1936), on tothom seguia les ordres de Franco.
    "Mentre el món bullia de creativitat i idees noves, Espanya dormia una llarga migdiada que ja durava trenta anys i de la qual semblava que no es desparteria mai" Crec que la frase significa que a Espanya no es va avançar en res durant tots els anys de dictadura, va estar com adormit mentre el món sencer evolucionava, estava fent una "migdiada".
    Àngela Pons Martí 2nE

    ResponElimina
  18. El protagonista, diu que als altres països com a Anglaterra, França o Estats Units, la gent sortia als carrers fent mainfestacions i anunciant el que volien fer, com que s'acabes la guerra a Vietnam o en el cas de les dones, els mateixos drets que els homes. Mentre Espanya, com diu el protagonista, dormia una llarga migdiada, amb el vell general Franco,dictant i governant ,desde l'any 1936, un país on no hi havia la creativitat i el futur no apareixia.
    Sobre la frase: "Mentre el món bullia de creativitat i idees noves, Espanya dormia una llarga migdiada que ja durava trenta anys i de la qual semblava que no despertaria mai", crec que tot el món cencer estava canviant d'estil de vida i en canvi a Espanya , tothom feia el que el general Franco dictava. Vivia una llarga migdiada.

    Núria Pons 2nF

    ResponElimina
  19. Hola,

    Som En Sergi Olives Orfila de 2n E. Mentre el vell Franco, dictador a Espanya, la tenia aturada, a altres països els estudiants demanaven un món millor, els hippies duien flors a les seves cabelleres llargues, els seus seguidors imitaven a Ringo, George, John i Paul... Si ens referim a la frase "Mentre el món bullia de creativitat i idees noves, Espanya dormia una llarga migdiada que ja durava trenta anys i de la qual semblava que no despertaria mai", volia dir que a altres països tot començava a canviar però Espanya seguia aturada. Tot això va començar per culpa de la Guerra Civil Espanyola, quan va fracasar un cpo d'Estat per els militars i Francisco Franco es va anomenar màxim dirigent del país i va començar una dictadura.

    Sergi Olives Ofila, 2n E.

    Adéu!

    ResponElimina
  20. En Javier diu que mentres a altres paisos hi havia manifestants i hippies i dones amb biquinis i minifaldes, Espanya "dormia en una migdiada" per la dictadura de Franco que no permitia fer res de lo que feien els paisos més abançats com França o Estats Units.

    "Mentre el món bullia de creativitat i idees noves, Espanya dormia una llarga migdiada que ja durava trenta anys i de la qual semblava que no es despertaria mai" Sobre aquesta frase, pens que per culpa de la dictadura de Franco Espanya estava mig adormida en quant a noves ideas i avanços, mentres que els altres paisos no aturaben de millorar i de crear noves coses.
    Clara Cabezas Mas 2ºE

    ResponElimina
  21. Ell diu que mentre a Anglaterra, Estats Units, i molts països més feien manifetacions per un món millor, a Espanya no es podia fer, perque esteien en una dictadura, la qual governaba en Francisco Franco. Quan el protagonista diu que "Llarga migdiada" es refereix, que a Espanya no es podien donar opinions ni llibertat d'expresió per culpa d'aquesta dictadure, perque tothom tenia que fer el que en Franco diguès. La dictadura va durar desde 1939 fins a l'any 1975 quan ell va morir.

    ResponElimina
  22. Aquesta llarga migdiada va començar quan Franco va aconseguir el poder i va guiar toda España amb una estricta dictadura, mentres que a altres països estaven els hippies,les dones amb minifaldes...
    En Javier es refereix que mentres Espanya soportava la dictadura de Franco els altres països avançaven molt.
    Robert Caraian 2n E

    ResponElimina
  23. Hola Bona tarda. El Javier diu que mentre a la resta del món hi havien innovacions, manifestacions demanant un món millor, les dones ja portaven faldilla i bikini, a Espanya no es podia fer res d'aixo perquè hi havia el franquisme i per això es com una llarga migdiada on no es podia fer res més que esperar que tot canvies i seguir les ordres de'n Franco. Va començar després de la Guerra Civil Espanyola al 1939 fins l'any 1975 que va ser quan Franco va morir i es va establèixer la democracia.

    Sara Gimenez Morales 2 eso f

    ResponElimina
  24. vol dir que mentre Franco feia la seva voluntad i no permitia revolucions, els altres paisos es desenvolupaven i es feien forts

    ResponElimina
  25. el comentari d'amunt es el de manuel lago 2nF

    ResponElimina
  26. En Javier comenta que Espanya esteia sufrint una dictadura desde l'any 1936, dirigida per en Franco, mentre que altres països anaven evolucionant econòmicament, socialment i políticament. "Mentre el món bullia de creativitat i idees noves, Espanya dormia una llarga migdiada que ja durava trenta anys i de la qual semblava que no es desparteria mai". Jo crec que aquesta frase significa, que Espanya esteia retrassada, en comparació a altres països.
    Abril Sánchez Frenández 2ºE

    ResponElimina
  27. Hola!
    En Javier diu que als països , la gent es manifestava, i anaven avansant.Mentre que a Espanya amb el dictador Franco no s'evolucionava.
    Sobre la frase, en penso que vol dir que la gent no sortia de les cases per temor a Franco i els policies.
    Ernesto López. 2nF

    ResponElimina
  28. El que ens diu el protagonista es mentre a Anglaterra, a França i als Estats Units, els hippies guarnien amb flors els seus cabells llargs, els estudiants sortien al carrer a exigir un món millor, les dones reclamaven els mateixos drets que els homes, etc. A Espanya estaven vaig la dictadura, el dictador Francisco Franco estava al càrrec d’Espanya i tothom tenia que fer el que ell deia.

    Jo crec que el protagonista es refereix amb “una llarga migdiada” que a Espanya tothom tenia que fer el que deia el general Franco, m’entres els altres països cercaven noves idees com la minifalda, el bikini,etc. I a Espanya no s’hi podia fer res. El govern d’en Franco va començar el any 1939 i va terminar l’any 1975.

    Tania Martínez 2nF

    ResponElimina
  29. En Javier diu que en el món els nois imitaven als Beatles i les noies duien minifaldilla i bikini però tot això a Espanya no es podia fer ni dur per culpa del franquisme. La migdiada a la que fa referència en Javier es la dictadura del general Francisco Franco. Això va passar des de del 1939 fins al 1975.
    Lluís H.S. 2 ESO E

    ResponElimina
  30. Hola, en Javier diu que a altres països com França, Anglaterra... estaven millorant en molts de sentits, les noies podien dur minifaldilles, biquinis, podien reclamar els seus drets... Mentre que a Espanya estavem sofrint una dictadura.
    La frase del llibre fa referència a que sofriem una dictadura dirigida per Franco, això és el que volia dir la frase "dormiem en una llarga migdiada". Esteiem patint l'època del franquisme des de l'any 1939 fins 1975 que es va acabar tot.

    Míriam Serra Victory 2nE

    ResponElimina
  31. Hola bon día el protagonista diu que mentre a França i Anglaterra hi havía gent per el carrer protestant. A Espanya hi havía una dictadura de Franco ningú podía dír res contra les seves idees.

    Lluc Marin Torres.2C

    ResponElimina
  32. hola! el protagonista ens explica que a França i a Anglaterra lla gen pel carrer anava aixi com volia,... mentre que a Espanya hi havia una dictadura de Franco ningu podia dir res contra ella (la dictadura).

    clara goñalons 2nC

    ResponElimina
  33. 1. El protagonista, en Javier, es refereix a la situació política dins i fora d’Espanya al 1969. Fora d’Espanya havia revolta d’estudiants a Frància, protestes contra la guerra de Vietnam en tot el món, el moviment “hippie” i les dones demanaven igualtat. La música dels Beatles revolucionaven el món i les “minifaldilles”. Però a Espanya hi havia una dictadura militar baix el poder de Franco on només ell dirigia el país i no hi havia democràcia. La “llarga migdiada” va començar després de la Guerra Civil Espanyola al 1939 i durava fins l'any 1975 quan Franco va morir. També vol dir que a Espanya semblava un país adormit on no hi havia moviment ni avanç.

    Maria Gomila 2nF

    ResponElimina
  34. En Javier explica que a altres paÏsos com França o Anglaterra la gent era més lliure, protestava podia dur roba més atrevida i les dones reclamaven pels seus drets, peró d'Espanya deien que estaven fent una migdiada, perque hi havia un dictador anomenat Franco que oprimia a la gent, i quan va morir i la dictadura va acabar la suposada "migdiada", va acabar.
    Iván Cobo Capó 2nC

    ResponElimina
  35. Hola, en Javier diu que en aquella època, a altres països com a Anglaterra, França o els Estats Units els estudiants sortien al carrer per exigir un món millor,les dones reclamaven els mateixos drets que els homes, els joves es manifestaven contra la guerra de Vietnam, les noies portaven minifaldilla i biquini,els nois imitaven els Beatles i tothom feia el que volia. Però a Espanya les coses eren diferents,perquè Franco,el dictador, encara governava i deia el que es podia fer, veure o dir.No hi havia democràcia com a altres països.
    Crec que quan el protagonista parla de "llarga migdiada" fa referència a que com que Franco governava Espanya no es podia fer res del que es volia i estava com adormida perquè no s’avançava com als altres països. La “llarga migdiada” va durar des de l’any 1939 després de la Guerra Civil Espanyola fins a l’any 1975 que va ser quan Franco va morir,va començar la democràcia i Espanya va ser lliure.
    Sofia Reis Brito 2nF

    ResponElimina
  36. En Javier al llibre explica que mentre a Anglaterra,Estats Units o França els homes i les dones lluitaven per els mateixos drets,mentre que els joves feien el que volien i portaven roba "provocadora",mentre hi havia guerres per la independització i els drets Espanya dormia una "llarga mitjdiada" perquè esteia sumisa en una dictadura franquista(dictada per Francisco franco) que,va començar al 1939 i va acabar al 1975:El Javier es refereix a la dictadura diguent que es com una llagra mitjdiada perquè el pais semblava quwe esteia adormit ja que no avançava i tot seguia igual perquè les lleis i tot era dictat per un sol home i ningú no tenia dret a protestar.

    Carla Linares 2nC

    ResponElimina
  37. Parla de que a altres paisos amb inicis democràtics séstava avançant molt tant en; política,moda,tecnologia.Començá el 1939 quan Franco guanyà la guerra civil espanyola i acabà el 1975 amb la seva mort.Es refereix a que a España, Franco dictava la llei com volia i aillava a España del món que començava a ser "modern".
    Joan Pérez Capdevila 2nE

    ResponElimina
  38. Quan parla de la migdiada es refereix a la dictadura, que va començar quan Franco va guanyar la guerra civil i va acabar quan ell va morir. Mentrestant a Anglaterra, França o Estats Units s'avançva cap a la democràcia.
    Clara Centellas 2nC

    ResponElimina
  39. En aquell any el que passava es que tot el mon anava progressant respecte a les tecnologies, a la política i demes però en canvi a Espanya tot seguia igual i res canviava ja que hi havia en Franco. La expressió que anomena el protagonista vol dir que mentres tot el mon progressava Espanya es quedava igual.
    Miquel de la cruz 2D

    ResponElimina
  40. Al llibre en Javier explica que mentre a Anglaterra,França i Estats Units els homes i les dones tenien els mateixos drets i que els joves com els estudiants feien el que volien y que sortien al carrer per exigir un món més millor. A les noies de roba portaven minifaldilla en canvi els nois solien imitar els Beatles, tothom feia el que le donès la gana,però a Espanya era molt més diferent perquè quan governava Franco,Espanya no podia fer res del que es volia només Franco podia dir el que es podia fer.
    La "llarga migdiada" va durar des de l'any 1939 fins a l'any 1975 després de la Guerra Civil Espanyola,que va ser quan en Franco va morir i Espanya va ser lliure

    Cecille Maloles 2nF

    ResponElimina
  41. En Javier és refereix, quan en Franco(Francisco Franco)va ser dictador de España, i en aquella epoca es feia tot el que ell deia, sino et podien ficar a la presó o fins i tot assessinarte. I quan en Javier es refereix a la migdiada, ell diu aço perquè Espanya esteia com apartada del món, mentres a uns altres paÏsos, es feien grans avanços. A Espanya no es podia fer res, perquè en Franco no volia. Va començar l'any 1939 fins l'any 1975.

    Danny Dávila 2nE

    ResponElimina
  42. La "migdiada" es refereix a una mena d'època negra: el franquisme. En aquells moments, Franco era el dictador d'Espanya, i va retenir els seus avenços, mentre tots els altres països feien grans avenços tant culturals com tecnològics. Va començar l'any 1939 i va acabar l'any 1975.
    Jesús Bravo 2n E

    ResponElimina
  43. Al que fa referencia el protagonista és que mentre la resta del mónm progressa Espanya no, ja que hi havia en Franco i viviem baix una dictadura i ell no hi estava d'acord.
    Martí Isern 2nA

    ResponElimina
  44. EL que explica el Javier es que Espanya estava sota la dictadura de Franco, i que gracies a aixo, no era permes fer altra cosa que no fos del seu gust. Quan diu llarga migdiada, es refereix a la dictadura, que va començar al 1939.

    Dámaso de la Cruz, 2nF

    ResponElimina
  45. La migdiada vol dir que mentres la resta del mon progresava Epsnya estava en la dictadura de Franco i per això no avançava
    joan p. 2f

    ResponElimina
  46. El que explica en Javier de la migdiada es refereix a la dictadura de franco que va començar al 1939 , ja que mentre el altres paisos progresaven Espanya només feia el que a Franco li donava de gust.

    Francesc Martí 2nB

    ResponElimina
  47. Hola el que explica en Javier de la migdiada és refereix a la dictadura de Franco mentre que els altres paisos progresaven mentre que Espanya no avanssaba al nostre pais i va donar una llarga avantatge als altres paisos Europeus.
    De Xavi Olivé Sintes de 2nD.

    ResponElimina
  48. En llibre es refereix a sobretot Estats Units i Anglaterra, que podien fer manifestacions de que volguessin. Sobre la "llarga migdiada", en Javier es refereix a la dictadura de Franco, on només es podia fer el que en Franco volgués.

    Marc Cardona Terrés 2nB

    ResponElimina
  49. Quan en Javier parla de la "llarga migdiada" fa referència a la dictadura que Franco tenia a Espanya i que per aquest motiu Espanya no evolucionava com altres països . Aquesta va començar l'any 1939 i va acabar al 1975 amb la mort de Franco.

    De Sara Zamora 2nB

    ResponElimina
  50. Jo crec que en Javier utilitza l'expressió(Mentre el món bullia de creativitat i idees noves, Espanya dormia una llarga migdiada que ja durava trenta anys i de la qual semblava que no es despertaria mai) arreferint-sé a la dictadura de Franco a Espanya, ja que no tenien llibertat alguna, i per açó España no evolucionaba en tot com feien els altres països.

    María Zamora 2A

    ResponElimina
  51. Jo crec que la llarga migdiada es fa referència a la dictadura de Franco que va començar a l'any 1939 fins quan va morir Franco.

    Ismael Cabrera Simonet 2nB

    ResponElimina
  52. En Javier ens explica que en aquella época no hi havien technologies com ordinadors ,videojocs... i tot el món era diferent , hi havien noies amb minifaldes i biquinis , el nois imitaven a en John ,Paul,George i Ringo .La majoria de paisos estaven millorant , mentre en Espanya no pasava molta cosa perque hi havia la dictadura d'en Franco que impedia fer moltes coses el país .
    La llarga migdiada es refereix al temps on franco dictava espanya .Va començar quan va guanyar la guerra civil l'any 1939 i va acabar l'any 1975 quan va morir Franco .

    James Glass

    ResponElimina
  53. En Javier comenta que en aquella època no hi havia coses modernes com les d'ara i que el món era totalment diferent del que ara vivim.Anaven vestits amb una vestimenta diferent.A Espanya hi havia la dictadura de Franco que no ajudava a el nostre país, mentre que els altres països eren totalment diferents d'Espanya.
    Jo crec que la frase:"Mentre el món bullia de creativitat i idees noves, Espanya dormia una llarga migdiada que ja durava trenta anys i de la qual semblava que no es despertaria mai" fa referència a la llarga dictadura de Franco que va arribar a ser des de el 1939-1975.
    Xavi Olives 2nE

    ResponElimina
  54. 'llatga migdiada', significa que espanya no avançava gens, per culpa d'en Franco, mentres que els altre països anaven avançant, com per exemple França, Inglaterra...
    Aixó va començar l'any 1939 fins 1975.

    Marina Martínez 2c

    ResponElimina
  55. Hola jo se que significa que tot el mon entava avançant en tots els sentits mentres que Espanya estava en una migdiada com diuen que seria la dictadura d'en franco per aixo espanya no avansaba en res ni en cultura ni hen res de res tot per culpa d'en Franco

    ResponElimina
  56. El que en Javier explica es que aquell temps no era gens semblant a l'actual, no hi havia la tecnologia que hi ha ara i Espanya estaba sotmesa a una gran dictadura.
    La frase "Mentre el món bullia de creativitat i idees noves, Espanya dormia una llarga migdiada que ja durava trenta anys i de la qual semblava que no es despertaria mai." Significa que per culpa de Franco (un dictador espanyol) Espanya s'estaba quedant atrasada. Això va durar des de l'any 1939 fins a l'any 1975.
    Marta Pons 2nE

    ResponElimina
  57. Hola, el que explica en Javier és que en aquell temps les cosses eren molt diferents de com són ara. A altres països com a Anglaterra, França... els estudiants sortien al carrer per exigir un món millor,les dones reclamaven els mateixos drets que els homes, però a Espanya Franco, encara governava i no hi havia democràcia. La frase que diu en Javier al llibre vol dir que Espanya en aquella espoca estava sofrint una dictadura per franco. tot això va durar des de el 1939 fins al 1975.

    Sara Tudurí Morente 2nE

    ResponElimina
  58. En Javier el que vol dir amb aquesta frase es, que en 1969, hi havia encara la dicatadura de Franco i per això a Espanya era molt diferent a altres països com Anglaterra, França,... Les dones no tenien els mateixos drets que els homes. No tothom podia estiudiar... La dictadura va durar desde 1939 fins a 1975.

    Ana Gomila 2nD

    ResponElimina
  59. En Javier diu que en al 1939, a altres països com a França, Anglaterra o els Estats Units. A França hi havia manifestació d'estudiants,protestes contra la guerra de Vietnam en tot el món,les dones reclamaven els mateixos drets que els homes, Els Beatles revolucionarien el món amb el seu nou estil musical seguits per mil.lers d'adolescents amb el seu nou televisor.

    Però mentrestant a Espanya estàvem dormint "una llarga migdiada", perquè en l'any 1939, després de la guerra civil espanyola, va passar a governar el dictador Franco i només ell governava no hi havia democràcia ni res. Aquesta "llarga migdiada" va acabar en l'any 1975 i el país va passar a una transició amb Arias Navarro de governant.

    Joan Cardona 2nF

    ResponElimina
  60. Lo de la llarga mijdiada es refereix a que en Espanya encara es vivia amb la dictadura de Franco i la gent no podia expresarse i tampoc dir les seves idees aquest periode es despres de la guerra civil espanyola


    Tidiane Sow 2nF

    ResponElimina
  61. En aquesta época Espanya esteia sota la dictadura de Franco.Això feia que Espanya no avancès com als altres països Europeus.
    La frase que fa referècia a la migdiada vol dir que mentre Europa duia un ritme creixent d'idees i d'avanços Espanya esteia sotmesa a un sol comandament.

    Guiem Sintes Gelabert 2nD

    ResponElimina
  62. La 'llarga migdiada' fa referencia als anys baix la dictadura de Franco a Espanya (1939-1975). Gracies a aquest temps baix el seu comand, Espanya no va poder evolucionar tant com altres països.

    Giulia Virgili 2n F

    ResponElimina
  63. Llarga migdia significa la dictadura de Franco a Espanya. Per aso durant aquest temps Espanya a causa d'aquesta dictadura no va evolucionar.

    Pau Jiménez Melsión 2nE

    ResponElimina