Fitxa bibliogràfica

dijous, 19 de gener del 2012

El bacil de Koch

A la pàgina 10 el protagonista diu: "Un ésser microscòpic, el bacil descobert per un alemany anomenat Robert Koch, va desencadenar la cadena d'esdeveniments que acabarien conduint a aquell estiu de 1969."
Saps què és un bacil?
Cerca informació sobre el bacil de Koch i explica què és i per què ha estat important aquest descobriment. Parla, també, sobre què provoca aquest bacil.
Per què diu el protagonista que aquest ésser microscòpic ha desencadenat els esdeveniments que van conduir a l'estiu de 1969?
Publica el teu comentari.

75 comentaris:

  1. El bacil de Koch es un bacteri en forma de bacil (bastó) que el va descobrir en Robert Koch al qui li van donar el premi novel per el seu descobriment, i el bacil de Koch es l'agent (agent vol dir que produeix), la tuberculosi.
    Aixo va ser molt important descobriro perque es va saber que la major part de les victimes que sufrien tuberculosi estaben aixi per que el bacíl de Koch els havia enfermat. El protagonista diu aquesta frase perque el seu pare te tuiberculosi per culpa d'aquest baccteri anomenat bàcil de Koch i per aquesta rao ell es te que anar a Santander.
    Patxo Uribe 2F

    ResponElimina
  2. El bacil de Koch es una bacteria descoberta per en Robert Koch de alemanya. És una bacteria en forma de basto, es el causant de la tuberculosis una malaltia que motla gent en aquell temps patía.
    Per al protagonista de la història aquest descobriment va ser el primer dels fet que va passar en aquell estiu: la arribada de l'home a la lluna, va veure un fantasma, va descobrir un misteri...
    Robert Caraian 2n E

    ResponElimina
  3. El bacil de Koch es un bacteri en forma de bacil, és a dir, de bastó,que ho va descobrir en Robert Koch. Aquest bacil, causa la tuberculosi, és una enfermetat que afecta als pulmons. Va ser un gran descobriment, perquè la gent es moria i es va poder inventar una xarop contra aquesta enfermetat. L'autor haurà posat aquest títol al capítol, perquè el pare del Javier esteia malalt per aquesta malaltia, i és la causa per la qual ell se na d'anar a Santander.
    Supòs que en Javier ho haurà dit perque aquell estiu van passar fets, que van marcar l'història, com ara la primera vegada que l'home va arribar a la lluna, el gran descobriment del bacil de Koch...
    Abril Sánchez 2ºE

    ResponElimina
  4. el abcil de koch es un bacteri en forma de bacil (un basto) que o va descobrir l'aleman Robert Koch. va ser molt util aqyest descobriment perqye la gent es moria i no sabia ningu perque, i era de aso...
    L'autor deu aver oesat aquest titol al capitol.

    clara goñalons 2nC

    ResponElimina
  5. Un bacil es bacteri que té forma de bastó. El bacil de Koch es un bacteri en forma de bastó que pertany a la familia de les micobacteriàcies i es l'agent de la tuberculosi en l'home i els mamífers.
    Jo crec que ell diu aço per què aquell estiu un home anomenat Robert Koch, descobrirá el bacil de Koch.
    Cris Rotger 2nF

    ResponElimina
  6. No sabia que era un bacil...
    El bacil de koch es un ésser microscòpic en forma de bastó que produeix la tuberculosi no només als humans sino també a altre mamífers. Va ser descobrit per Robert Koch, amb aquest descobriment moltes persones s'han lliurat de la mort.
    El protagonista d'això perque el seu pare patia tuberculosi culpa d'aquest microbi...
    Pau Cardona 2nE

    ResponElimina
  7. No sabia el que era un bacil,però ara se que és una bactèria que té forma llarguera com un bastonet.
    El bacil de Koch és una bacteria que causa la major part dels casos de tuberculosi. Va ser descrit el 24 de març de 1882 per Robert Koch, qui, gràcies a aquest fet va evitar moltes morts.
    El protagonista diu que aquest ésser microscòpic ha desencadenat els esdeveniments que van conduir a l'estiu de 1969 perquè el seu pare sufreix tuberculosi.
    Cristina Robles Ruau 2nC

    ResponElimina
  8. No, no sabia que era un bacil.
    Bacteri que té forma de bastó, de la família de les micobacteriàcies, es el causant de la tuberculosis, és una malaltia que afecta als pulmons, molta gent tenia aquesta malaltia a aquella època. Ve ser descoberta per en Robert Koch al que si van donar un premi per el seu descobriment, va ser molt important perquè amb aquest descobriment van ser capaços de evitar que es moreguesin les persones que tenien la malaltia.
    El protagonista diu aquesta frase perquè per culpa de aquesta malaltia ,que la tenia el seu pare, va tenir que anar-sen a Santander
    Maria Perez 2nF

    ResponElimina
  9. És un bacteri que te forma de basto.És causat per la toberculosi i és de la família de les micobacteriàcies i afecta als humans i també a altres mamífers. El protagonista diu aquesta frase perquè és el bacteri que té el seu pare i per això està malalt. Jo crec que el primer capítol es diu "El bacil de Koch" perquè en aquest capítol explica el que li passa al seu pare i perquè se n'ha d'anar a Santander a fer l'estiu.
    Alba Seguí 2nf.

    ResponElimina
  10. És un bacteri que te forma de basto.És de la família de les micobacteriàcies i afecta als pulmos dels humas.El protagonista diu aquesta frase perque el pare te aquesta malaltia.Jo crec que el capitol es diu "El bacil de Koch" perquè en aquest capitol explica el que li pasa al seu pare.

    Iñaki 2nC

    ResponElimina
  11. Un bacil de Koch és una bacteria que té forma de basto, és de la familia mycobacterium. Aquesta bacteria afecta als mamífers i als humans, aquesta bacteria, va ser un descubriment tan important per que hi havia molta gent malalta per que aquesta bacteria produia una enfermetad.
    Jo crec que el protagonista diu aquesta frase per què el seu pare està malalt per aquesta enfermetad, i per aixó es té que n'ar a Santander a viure durant l'estiu amb les seves cosines.
    Marga Ruiz 2nE.

    ResponElimina
  12. El bacil de Koch es un bacteri en forma de bacil, és a dir, de bastó,que ho va descobrir en Robert Koch. Aquest bacil, causa la tuberculosi, és una enfermetat que afecta als pulmons. Va ser un gran descobriment, perquè la gent es moria i es va poder inventar una xarop contra aquesta enfermetat. L'escritor haurà escrit aquest títol perquè el pare d'en Javier, està molt malalt i per aço, es titula: El boch de Koch. També en Javier va dir aquesta frase per el motiu que, el pare està molt malalt.
    Maria Carreras Jiménez. 2nE

    ResponElimina
  13. No, no sabia que era un bacil, però ara se que és una bacteria amb forma de basto, aquesta bacteria afecta als mamífers i als humans ja que produia una enfermedad que afecta als pulmons, la que té el pare del protagonista en la història. Va ser descrita per en Robert Koch, i per això rep el nom de "bacil de Koch", va ser un fet molt important ja que varen poder salvar moltes persones de la mort.
    Jo crec que en Javier, el protagonista de la història diu aquella frase perquè van passar uns fets bastant importants, com l'arribada de l'home a la lluna, el descobriment del basil de Koch...
    Sergi Olives Juan 2nE

    ResponElimina
  14. Jo no sabia que era un bacil, i resulta que es una bacteria en forma de basto que pertany a la família de les micobacteriàcies, aquesta bacteria pot afectar als mamífers i als humans, i ataca als pulmons d'aquests, la enfermetat es diu tuberculosis, molta gent tenia aquesta malaltia en aquella època. El Bacil de Koch va ser descobert per Robert Koch, d'aquí ve el nom(li van donar un premi per el seu descobriment). Va ser molt important perquè amb aquest descobriment es va evitar que les persones es morissin a causa de la malaltia.
    El protagonista diu aquesta frase perquè per culpa de aquesta malaltia ells se n'ha d'anar a Santander.
    Abril Reynés 2n E

    ResponElimina
  15. Hola jo no sabia que era un bacil, però ara en se que és un bacteri que té forma de bastó i que és agent de la tuberculosi en l'home i altres mamífers, aquest descobriment ha estat important perqué es va evitar la mort de moltes persones a causa aquesta malaltia.
    En Javier diu aquesta frase ja que el pare agafa aquesta malaltia ell es té que anar a Santander.
    Daniela Rivera 2nF

    ResponElimina
  16. Hola, quan vaig sentir bacil no vaig saber que era. Ara ja ho sé.
    Un bacil es una microbacteria en forma de bastó que, sorprenentment pot afectar a tot tipus de mamífers (incluits nosaltres), atacant als pulmons. Curiosament, la Tuberculosis, (malaltia provocada pel bacil) era molt coneguda per molts casos atinguts. Aquesta microbacteria va ser descoberta per el científic Robert Koch. En el llibre és important perquè és la malaltia que pateix el seu pare i per tant, el motiu del seu estiu a Santander amb els seus oncles.
    Lluc Bondia 2nE

    ResponElimina
  17. Hola, jo no saia que era el bacil pero ho he cercat,el bacil és una bacteria de forma allargadaque ens afecta als pulmons i provoca la Tuberculosis. El bacil es important en el llibre per què el seu pare pateix tuberculosis.
    Ernesto lópez. 2nF

    ResponElimina
  18. Hola , no sabia que era un bacil fins llegir el blog .
    Els bacils són bacteris que tenen forma de bastó, quan s'observen al microscopi( és clar ja que no és poden veure amb els nostres ulls ).El Bacil de Koch conegut com Mycobacterium tuberculosis (gràcies a en Robert Koch )és l'eubacteri que causa la major part dels casos de tuberculosi (que normalment infecta els púlmons , i el resultat pot ser mortal,. )En el llibre, és la enfermetat que pateix el pare del protagonista .I per alló el fiet per no infectar-se s'ha de traslladar a Santander amb el oncles, per l'estiu ,per no tenir risk que li infectin . I així comença la seva aventura.

    James Glass 2nF

    ResponElimina
  19. Fins ara no sabia que era un bacil, és una bacteria amb forma de bastó que provoca la tubercolosis. Aquesta malaltia afecta als humans i altres mamífers i ataca als pulmons. En aquella època moria molta gent a causa d'aquesta enfermetat, i quan Robert Koch la va descobrir, es varen fer avenços en la malaltia.
    Crec que és el títol del llibre i en Javier ho pronuncia perque el seu pare està molt malalt i és la causa que ell hagi d'anar a Santander.
    Àngela Pons Martí 2nE

    ResponElimina
  20. Hola,

    Som en Sergi Olives Orfila de 2n E. Els bacils són bacteris en forma de bastó. En el cas del bacil de Koch és un agent de la tuberculos i en els humans i els mamífers. La tuberculosi normalment afecta als pulmons i pot provocar la mort però també pot afectar altres sistemes, articulacions, ossos i la pell. Aquest descobriment és molt important ja que va descobrir una nova manera d'avançar en la medicina, Robert Koch va rebre el premi Nobel de Medicina i la bacteria duu el seu nom. Aquest bacil desencadena l'història perquè el pare del protagonista pateix tuberculosi culpa del bacil de Koch, i com torna a Madrid i encara hi ha perill, la mare vol mantenir a en Javier enfora.

    Sergi Olives Orfila, 2n E.

    Adéu!

    ResponElimina
    Respostes
    1. El títol del capítol es diu el bacil de Koch perquè és qui ho desencadena tot.

      Sergi Olives Orfila, 2n E.

      Elimina
  21. Hola,pel que he llegit un bacil és una bacteria en forma de bastó, que és un dels principals proveïdors de la tuberculosis, i que sol afectar als humans i altres mamífers, en un cas molt greu pot arribar a produir la mort o afectar als ossos i la pell.Va ser important perque va fer que la medincina avançes en bon camí i estudies la malaltia per després curar-la. Robert Koch, va ser el seu descobridor i per això li vàren possar aquest nom en honor seu, Koch, va rebre el nobel de la medicina l'any 1905, pel seu gran avanç en la medicina.
    El Javier diu això perque el seu pare, pateix la tuberculosi,però no esta del tot bé, per això la mare del Jvier envia al seu germà a ca el seu oncle a Madrid i a ell, com és el petit, l'envia a ca la tia Adela a Santander.

    Núria Pons 2nF

    ResponElimina
  22. Hola! Jo no tenia ni idea de que era el bacil de Koch, i per el que sembla és una bacteria en forma de bastó que afecta a els humans i altres mamífers, aquest bacil fa que es descadeni la tuberculosi, que en els pijors casos pot causar la mort, en Robert Koch va descobrir aquest bacil, i gràcies a ell oltes persones d'aquella època van evitar la mort.
    En Javier diu aquella frase perquè el seu pare es va posar malalt i, per açò va anar a Santander amb les seves cosines, i en aquella casa pasaran moltes coses que faran d'aquell estiu un estiu inolbidable.
    Clara Cabezas Mas 2ºE

    ResponElimina
  23. El bacil de Koch és una bactèria en forma de bacil o de bastó, que provoca tuberculosis, va ser un descobriment molt important, ja que la gent s'arribava a morir per culpa d'aquesta enfermetat, i es va poder crear una medicina contra aquesta bactèria. La va descobrir un home anomeat Robert Koch.
    En Javier va dir aquella frase, per que le seu pare estaia malalt d'això i perque per aquesta enfermetat va tenir que anar-sen a ca la seva tía a pasar l'estiu, i perque pasarien moltes coses.

    Eva Mangado Mier 2n E

    ResponElimina
  24. Hola, el bacil de Koch es un bacteri en forma de bastó que provoca tuberculosi i pot arribar a causar la mort.
    Al llibre es menciona aquesta bacteria perque el pare del protagonista es veu infectat per aquest virus.
    Se li dóna tanta importancia perque això es la causa de que el Javier s'en tengui que anar a Santander.
    Marta Pons Cardona 2ºE

    ResponElimina
  25. Bon dia a tothom! Per el que he llegit, el bacil és una especie de bacteria que es la que causa la tuberculosi i si és molt forta pot arribar a provocar la mort.
    És molt important a la historia perquè com el pare del Javier té aquesta bacteria i té tuberculosi i perquè ell no es contagiï s'ha d'anar a Villa Candelaria i aquí comença tota la historia.
    Adeu!!

    Sara Gimenez Morales 2esoF

    ResponElimina
  26. Hola, el bacil de Koch és un bacteri en forma de bastó, que provoca tuberculosi i és perillós perquè et pots morir per la malaltia, i es diu així perquè va ser identificat per Robert Koch.
    En Javier parla d'ell perquè el seu pare té tuberculosi i per aquesta raó ell s'haura d'anar a Santander a passar l'estiu, què al final no serà tan dolent com ell pensava. Allà passaran moltes coses que faràn que aquell estiu sigui inolvidable.
    Sofia Reis 2n F

    ResponElimina
  27. Hola,el bacil de Koch és un bacteri en forma de bastó que provoca tuberculosi i és perillós perquè et pots morir de la malaltia. S'ha anomenat d'aquesta manera perquè va ser identificat per Robert Koch.
    Té importancia al llibre perquè el pare d'en Javier tenia tuberculosi i per aquesta raó ell va haver d'anar a Santander a casa de la seva tia. Ell pensava que l'estiu seria dolent, però al final s'ha esdevingut un estiu inolvidable.
    Sofia Reis Brito 2n F

    ResponElimina
  28. Hola,jo abans no sabia el que era un bacil pero ho he cercat i un bacil és una bactèria en forma de bastó. El Bacil de Koch és un agent de la tuberculosi en l'home i en d'altres mamífers que va ser descobert per Robert Koch. Gràcies a aquest descobriment es va evitar que molta gent morís.
    En Javier diu tot allò perquè al seu pare esteia malalt i tenia que tornar a casa pero encara hi havia perill, i això és el que va fer que ell se'n tingués que anar a Santander amb la tieta Adela, amb l'oncle Luis i amb les quatre cosines.
    Jo crec que el títol és titula El Bacil de Koch perquè el Bacil de Koch fa que la gent tengui tuberculosi, i és el que té el pare.

    Sara Tudurí Morente 2n E

    ResponElimina
  29. Bones, el bacil de Koch es un bacteri en forma de basto, i bacil de Koch es un Bacteri del gènere Mycobacterium, en forma de bacil (de basto),i es un agent que causa la tuberculosi en l’home i en altres animals mamífers. Va ser identificat per Robert Koch, i per honor a ell, se li va posar de nom Koch al bacteri.
    En Javier diu que ha desencadenat tot el que va passar aquest estiu, perque el basil va provocar que el seu pare tingues tuberculosi, i aixo li va obligar a anarsen a viure a Santander a l'estiu, que es on se desarolla tota la historia.

    Dámaso de la Cruz, 2nF

    ResponElimina
  30. el bacil de koch es un bacteri que proboca tubeculosi i que pot matar si es greu, amb aquest tema comença la història

    ResponElimina
  31. El bacil de Koch es un bacteri que té forma de bastó, que el va descobrir en Robert Koch, es un agent que causa la tuberculosi en l'home i en altres animals mamífers.

    El bacil va provocar que el pare d'en Javier tingues tuberculosis, això va obligar a anarsen a viure a Santander a l'estiu.

    Tania Martinez 2nF

    ResponElimina
  32. El bacil de Koch és un bacteri del gènere Mycobacterium, agent de la tuberculosi en l’home i en altres animals mamífers.
    El Mycobacterium tuberculosis és l'eubacteri que causa la major part dels casos de tuberculosi. Va ser descrit el 24 de març de 1882 per Robert Koch. El seu genoma va ser seqüenciat en 1998.
    El M. tuberculosis és un bacteri que, no pot viure sense la presència d'oxigen, i pot assimilar la lactosa.
    El seu període de divisió es molt lent (15-20 hores) comparat amb altres bacteris, com ara el Escherichia coli que es divideix en tan sols 20 minuts. Per aquesta raó, el desenvolupament de la tuberculosi és molt lent i pot trigar diversos anys.

    Jo trobo que quan en Javier diu “aquest ésser microscòpic ha desencadenat els esdeveniments que van conduir a l'estiu de 1969”, vol dir que el seu pare té aquesta malaltia i com a conseqüència envien a n’en Javier i el seu germà enfora de la seva casa. I així comença tota la història.
    Lluís H.S.2N E

    ResponElimina
  33. Hola, jo no sabia que era un bacil, ho vaig cercar i em va sortir que era una mena de bastó. El bacil de Koch és un bacteri amb forma de bacil o bastó, agent de la tuberculosi en l'home i en altres mamífers. Això és una enfermetat que fa uns anys va arribar a la mort d'algunes persones perquè no tenien les medecines adequades. Aquesta enfermetat la va descobrir en Robert Koch i va aconseguir aturar que la gent morís.
    Jo penso que en Javier va dir aquella frase perquè el seu pare va caure malalt amb aquesta enfermetat i per això envien als dos germans a passar l'estiu fora de casa.

    Míriam Serra Victory 2nE

    ResponElimina
  34. Hola, un bacil és un bacteri que té forma de bastó. El bacil de Koch ha estat la causa de una malaltia de la tubercolosis i ha estat important aquest descobriment perquè aixi saben la causa d'aquesta malaltia i així van poder posar remai i la gent no es moria tant com abans. El protagonista diu això perquè l'estiu del 1969 el pare d'en Javier va caure malalt i era a causa del bacil del Koch.

    Lucia Seguí Ponns 2nC

    ResponElimina
  35. Jo no sabia que era un bacil i em va sortir que era un pal o bastó.El bacil de Koch és un bacteri agent de la tuberculosi.És una enfermetat que la va descobrir en Robert Koch i va aturar moltes morts.
    Jo penso que en javier va dir aquella frase perquè el seu pare esteia malalt i envien als dos germans a passar l'estiu fora de la seva casa.
    Guiem Sintes Gelabert 2nD

    ResponElimina
  36. Hola un bacil és un bacteri amb forma de pal. Es un bacteri que afecta els pulmons i aquesta malaltia s'anomena tuberculosi.
    L'estiu del any 1969 el pare d'en Javier va caure amb aquesta malaltia de pulmons.

    Lluc Marín Torres 2C

    ResponElimina
  37. El bacil de Koch és bacteri del gènere Mycobacterium, en forma de bacil, agent de la tuberculosi en l’home i en altres animals mamífers.
    En Javier diu que aquest ésser microscòpic ha desencadenat els esdeveniments que van conduir a l'estiu de 1969 perquè si el pare no hagi agafat aquesta tuberculosi en Javier no s'ha havia de anar a Santander i no li habria passat el que li pasara aquell any.

    Jimmy Díaz C. 2nD =)

    ResponElimina
  38. El bacil de Koch es un bacteri en forma de basto, que va ser descobert per Robert Koch i a causa d'aquest bacteri es produeix una malaltia que s'anomena tuberculosi.Jo penso que en Javier diu que aquest ésser microscopi va desancadenar tots els esdeveniments que van conduir a l'estiu del 1996, perque durant l'estiu del 1996 el seu pare va agafar aquesta malaltia i es podia contegiar i estava a l'hospital per tal de no contegiar a Javier i a l'Alberto pero prest tornaria a casa,i per això van enviar a Javier a casa de la tieta Adela i a l'Alberto a casa d l'oncle que viu a Madrd a passar l'estiu.

    Judit seguí 2nD

    ResponElimina
  39. un bacil un bacteri que perodueix moltes infeccions sobretot una enfermetat que anomena tuberqulosi als pulmons que es molt infecciosa que es la que te el pare d'en Javier i es recupera a principis d'estiu pero perque ell i el seu germa gran els fan passar l'estiu fora i per aixo en Javier diu que despres d'aixo se desencadena un estiu de misteris

    Judit Morro P. 2nD

    ResponElimina
  40. El bacil de koch es una bacteria que et enxarquen els polmons i et poden produir una malaltia que es diu tuberculosis el va descobrir un america anomenat Robert Koch.

    David Morente F.2ND

    ResponElimina
  41. Jo trob que el bacil de Koch es un bacteri en forma de bacil, que forma malalties com la tubercilosi que poden afectar a homes i ha altres mamifers. Aquest bacteri pot arribar a matar persones.

    Marina Pons. 2nC

    ResponElimina
  42. el bacil de koch es un bacteri que es forma als pulmons causant tuberculosi es una enfermadat que es fa als pulmons ,el bacil no pot viure sense oxigen.
    L'istiu del 1996 es important perqué va ser quant el seu pare va agafar aquesta enfermedat.

    Sylvia Roters 2nC.

    ResponElimina
  43. El bacteri de Koch és un bactèri que afecta als pulmons i dificulta la respiració.Aquest bactèri,el bacil,produeix la tuberculisis.
    Aquest bactèri és el responsable de tots els fets ocurrits al 1996 perquè culpa de la tuberculisis que agafa el pare de'n Javier ell és translladat a Santander i ocurreixen allà tots els fets.

    Carla Linares 2nC.

    ResponElimina
  44. Un bacil és un bacteri que té forma de bastó. El bacil de Koch és el bacteri que produeix tuberculosi que apareix en els homes i en els animals mamífers. Es tracta d’una infecció pulmonar. En el 1885 Robert Koch va ocupar un important lloc a la Universitat de Berlín (Higiene). Durant aquest temps va realitzar el descobriment d’un producte eficaç per la cura de la tuberculosi: la tuberculina. Per la seva feina com a bacteriòleg va rebre el Premi Nobel de la medicina en el 1905.
    El pare del Javier sofreix desde principis de l’any 1969 tuberculosi. Estava ingressat en un sanatori per la seva cura, però a l’estiu d’aquell any ja podia tornar a casa seva. No està sanat del tot i segueix el perill de contagi. Així que el Javier i l’Albert tenen que anar-se’n a casa d’uns familiars i és quan el protagonista se'n va a Santander i es desarrolla l'història.

    Maria Gomila 2nF

    ResponElimina
  45. El bacil de Koch és un bacteri que afecta als pulmons causant la tuberculosis. El bacil de koch és el culpable dels esdeveniments ocurrits l'estiu de 1969, perque el bacil ataca al pare d'en Javier causant-li tuberculosi i faguent que en Javier agues de passar l'estiu a Santander, on es desemvolupa l'historia.
    Iván Cobo Capó 2nC.

    ResponElimina
  46. El bacil de koch,va ser descobert per un microbioleg aleman anomenat Robert Koch,el bacil és un bacteri que provoca la tuberculosis.
    En Javier diu que aquest ésser va desencadenar els esdeveniments que van conduir l'estiu del 1969 perquè si el seu pare no haqués agafat aquesta malaltia en Javier no s'en tindria que anar a passar l'estiu a Santander amb els seus oncles.
    Àlex Gonzàlez 2D

    ResponElimina
  47. El bacil de Koch es un bacteri en forma de bacil, que ho va descobrir en Robert Koch. Aquest bacil, causa la tuberculosi, és una enfermetat que afecta als pulmons. Va ser un gran descobriment, perquè la gent es moria i es va poder inventar una xarop contra aquesta enfermetat. Suposo que el títol es refereix a aixó perque el pare del Javier esteia malalt per aquesta malaltia, i aquesta és la causa per la qual ell se na d'anar a Santander. En Javier ho haurà dit perque aquell estiu van passar fets, que van marcar aquesta història, per exemple la primera vegada que l'home va arribar a la lluna, el gran descobriment del bacil de Koch etc..

    Isabela Cristina, 2nA

    ResponElimina
  48. La veritat es que no sabia que era el bacil de Koch. El bacil de Koch és un bacteri amb forma de bacil.Va ser impotant per qué va salvar millons de vides.Aquest bacil anomenat Koch perquè el va descobrir Robert Koch fa referencia en aquest capítol a el pare den Javier que pateix la tuberculosi i quan es va recuperar ell sen va tenir que anar, per aixó el protagonista diu que aquest ésser microscòpic va desencadenar els esdeveniments que van conduir a l'estiu de 1969.

    ResponElimina
  49. Un bacil és un bacteri amb forma de bastó. El bacil de Koch és un bacteri de la família de les microbacteriàcies, i és el bacteri que provoca la tuberculosi, una enfermetat que afecta els pulmons, als homes i altres mamífers. Aquesta enfermetat es transmet per l'aire. El bacil s'anomena així perquè va ser descrit el 24 de març de 1882 per Robert Koch, qui gràcies a aquest fet va rebre el premi Nobel de medicina.

    Per culpa de la tuberculosi el pare d'en Javier es posa malalt i el duen a l'hospital. A l'estiu ja pot tornar a casa, però com que encara hi ha una mica de risc de contagi, han d'allunyar en Javier i el seu germà del pare i per això en Javier va a Salamanca, on comença la seva aventura.

    ResponElimina
  50. El bacil de Koch es un bacteri en forma de basto que causa la tuberculosis.Va ser descobert per un home anomenat Robert koch que gracies al descobriment va guanyar el Nobel de Medicina.El protagonista diu que va desencadena els fets que van conduí a l'estiu de 1969 ja que el seu pare esta infectat pel bacil de koch i per això ell va tenir que anar a Santander ja que el seu pare tornava a casa i hi avia risc de infecció
    Miquel de la cruz 2D

    ResponElimina
  51. El bacil de Koch, es un bacteri en forma de bastó. El va descobrir Robert Koch i gràcies al seu descubriment es van fer avanços cientifics per cercar cures per aquesta malaltía.
    Aquet bacil, provoca la tuberculosis, una enfermetat que afecta als pulmóns.
    Perquè el seu pare tenia tuberculosis i va arribar a ca seva i perquè en Javier i el seu germà no es contagien, la seva mare lis envià a cadascun d'ells a casa de uns oncles, per separat.


    Danny Dávila 2nE

    ResponElimina
  52. La veritat jo no sabia que era el bacil de Koch,però el bacil de Koch és un bacteri amb forma de bacil que produeix tuberculosi, que apereix en els homes i en els animals mamífers.Aquest bacil anomenat Koch va ser descobert per Robert Koch que gracies al descobriment va guanyar el Nobel de Medicina que també fa referencia en el capítol, on el pare den Javier va tenir la tuberculosi.

    Cecille Maloles 2nF

    ResponElimina
  53. El bacil de Koch és el causant de la tuberculosis, per això l'anomena en Javier al principi de la história, ja que degut a la malaltia del seu pare l'han d'enviar a Santander, ja que és molt contagiosa
    Martí Isern 2nA

    ResponElimina
  54. El bacil de Koch és una bacteri molt contagios que és la malaltia que te el pare del javier i per això el Javier se'n va de casa... el Bacil el va descobrir Robert Koch (per això el nom) i gracies a aixo Robert va guanyar el primer premi de medicina

    ResponElimina
  55. el comentari superior es de joan pelaez de 2f

    ResponElimina
  56. el bacil de koch es un bacteri que pot provocar tuberculosi i pot provocar la mort si es molt greu, això era el que tenia el pare den javier, per això s'en va a santander.

    Manuel Lago 2nF

    ResponElimina
  57. El bacil de Koch és un bacteri en forma de bastó que pot arribar a provocar la tubercolosi, que és un problema als pulmons i el més greu que pot arribar a provocar la mort.Va salvar a molta gent perquè va servir com a medicina. Això és la malaltia que té el pare d'en Javier.
    Xavi Olives 2nE

    ResponElimina
  58. Hola, un bacil es un bacteri que fa que tenguis la malaltia tuberculosi i que es pot transferir. Perquè en aquest any hiva haber molts esdeveniments com : L'home arriba a la lluna.
    Pau Jiménez Melsion 2nE

    ResponElimina
  59. Hola, un bacil es un bacteri que fa que tenguis la malaltia tuberculosi i es pot transferir.També es una malatia mortal , ja que es un problema als pulmons.I aquesta es la malatia que té el pare d'en Javier.

    Francesc Martí 2nB

    ResponElimina
  60. Un bacil és un bacteri que sol tenir forma de bastó i fa que tinguis una malaltia mortal i infecsiosa. I al pare d'en Javier, algú li va transferir algun bacil i se li va formar la tuberculosi, però el pare està millor però encara hi ha posibilitat de contagi i aixó és, perquè en Javier es té que anar de Madrid a Santander.

    Marc Cardona Terrés 2nB

    ResponElimina
  61. El bacil de Koch és un bacteri que fa tenir tuberculosi, el va descubrir Robert Koch, un alemany.
    És molt important per què molta gent moria a causa d'aquesta malaltia, i en Koch va descobrir la cura per aquesta malaltia.
    En Javier diu que aquest ésser microscòpic va desencadenar els esdeveniments que van conduir a l'estiu de 1969 perquè, el seu pare va agafar aquesta malaltia, i, com era contagiosa, en Javier es va tenir que anar a Santander a viure amb les seves cuatre cosines i els seus oncles. I allá, a Santander, és on suceeix l'história.
    Diu lo de l'ésser microscòpic per què, si el seu pare no hagués agafat la malaltia, ell no s'hauria d'haver anat a Santander.

    María Zamora 2A

    ResponElimina
  62. Els bacils són bactèries que tenen forma de bastó,quan s’observen al microscopi.
    El bacil de koch és una malaltia infecciosa comuna i sovint mortal causada per micobacteris, principalment Mycobacterium tuberculosis. La tuberculosi sol atacar els pulmons i altres llocs. Va ser descoberta el 24 de març de 1882 per Robert Koch.
    El bacil de koch està relacionat amb la novel•la perquè el pare pateix aquesta malaltia, per això en Javier s'ha d'anar a Santander per no infectar-se ell també

    Quimi Tudurí de 2nA

    ResponElimina
  63. El bacil de Koch és un ésser microscòpic.És una malaltia que tenia el pare de'n Javier,el bacil de Koch el va descobrir un alemany anomenat Robert Koch.I per això li van posar bacil de Koch.


    Ismael Cabrera Simonet 2nB

    ResponElimina
  64. El Bacil de Koch és un bacteri, que provoca una malaltia anomenada tuberculosi, que sol afectar els pulmons. Esta relacionat amb el llibre perque és l'enfermetat que té el pare del protagonista.

    Ana Gomila 2nD

    ResponElimina
  65. Hola,el bacil de koch és una bacteria que te el pare d'en Javier que produeix la tuberculosi i és un problema als pulmons, és una malaltia mortal.

    sergi pallicer.2nc

    ResponElimina
  66. El bacil de Koch és un esser microscopic de forma de bastó i aquesta malaltia pot perjudicar la mort,aquesta malaltia la va tenir el pare d'en Javier aquest esser microscopi el va descobrir un alemany que és deia Robert Koch per això li van dir el Bacil de Koch

    ResponElimina
  67. Un bacil és un bacteri que té forma de bastó. El bacil de Koch és un agent causant de la tuberculosi. Això va ser molt important descobrir-ho perquè es va saber que la major part de la gent que sufria tuberculosi estava així perquè el bacil de Koch els havia enfermat.

    El protagonista diu aquella frase perquè el seu pare pateix la tuberculosi, i per culpa d'això s'en va haver d'anar a Santander.

    Joan Cardona 2nF

    ResponElimina
  68. Un bacil de Koch es un esser microscopi que produeix enfermetats el pare den javier te tuberculosi per culpa d'aixo




    Tidiane Sow 2nF

    ResponElimina
  69. Un bacil és un bacteri amb forma de bastó.
    I un bacil de koch és un bacteri amb forma de bacil.
    Crec que l'autor ho titula així perquè el pare del Javier estava malalt.Keren 2nf

    ResponElimina
  70. El bacil de Koch es un bacteri en forma de bacil (bastó) que el va descobrir en Robert Koch al qui li van donar el premi novel per el seu descobriment, i el bacil de Koch es l'agent (agent vol dir que produeix), la tuberculosi.
    Aixo va ser molt important descobriro perque es va saber que la major part de les victimes que sufrien tuberculosi estaben aixi per que el bacíl de Koch els havia enfermat. El protagonista diu aquesta frase perque el seu pare te tuiberculosi per culpa d'aquest baccteri anomenat bàcil de Koch i per aquesta rao ell s'ha d'anar a Santander.

    ResponElimina